Proglašen stečaj nad crikveničkim "Jadranom"

Bez autora
Jun 15 2010

Na Trgovačkom sudu u Rijeci danas je proglašen stečaj nad hotelskim poduzećem "Jadran" iz Crikvenice temeljem zahtjeva 13 bivših radnika te tvrtke. Stečajna sutkinja Vera Jelenović proglasila je pokretanje stečajnog postupka, a stečajnom upraviteljicom imenovana je Marija Ružić. Vjerovnici su pozvani da u roku od mjesec dana dostave svoje tražbine stečajnoj upraviteljici. Potraživanja 13 radnika, pokretača stečaja, iznose ukupno oko dva milijuna kuna. Jučer je u Crikvenici potpisan sporazum o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa između "Jadrana" i Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP). Sporazum je trebao prethoditi raspisivanju natječaja za prodaju i eventualnu privatizaciju tvrtke. Crikvenički "Jadran" zapošljava 250 stalnih i još 150 sezonskih radnika, a ima 2500 postelja u hotelima i još 1500 u kampovima.

Proglašen stečaj nad crikveničkim "Jadranom"Na Trgovačkom sudu u Rijeci danas je proglašen stečaj nad hotelskim poduzećem "Jadran" iz Crikvenice temeljem zahtjeva 13 bivših radnika te tvrtke.

Stečajna sutkinja Vera Jelenović proglasila je pokretanje stečajnog postupka, a stečajnom upraviteljicom imenovana je Marija Ružić.

Vjerovnici su pozvani da u roku od mjesec dana dostave svoje tražbine stečajnoj upraviteljici.

Potraživanja 13 radnika, pokretača stečaja, iznose ukupno oko dva milijuna kuna.

Jučer je u Crikvenici potpisan sporazum o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa između "Jadrana" i Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP). Sporazum je trebao prethoditi raspisivanju natječaja za prodaju i eventualnu privatizaciju tvrtke.

Crikvenički "Jadran" zapošljava 250 stalnih i još 150 sezonskih radnika, a ima 2500 postelja u hotelima i još 1500 u kampovima.

Visina gubitaka "Jadrana" od 580 milijuna kuna premašila je vrijednost temeljnog kapitala.

Komentirajući danas telefonski proglašenje stečaja nad Jadranom predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić istaknuo je da je to sada gotova stvar i da se sudska odluka ne može promijeniti.

Smatra i da je jučer potpisani sporazum trebalo puno ranije definirati, potpisati i objaviti, a ne uoči ročišta, kada je bilo praktički prekasno za bilo što osim za stečaj. Ranije je, kaže, trebalo i razgovarati s 13 bivših zaposlenika koji su pokrenuli predstečajni postupak i pokušati naći rješenje za njihove zahtjeve.

Naglasivši da stečaj ne znači i kraj Jadrana te da to nije najgore rješenje, Andrić ipak ističe kako je u svemu tome najveća odgovornost države kao većinskog vlasnika koji je, po njegovoj ocjeni, nepotrebno i predugo odugovlačio višegodišnjih rješavanje problema u Jadranu.

Sada je najvažnije da se odradi sezona, sačuvaju radnici i da im se daju plaće, a u konačnici najvažnije bi bilo da se "Jadran" ne rasprodaje dio po dio nego da ostane cjelovit, upozorava Andrić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik